Välkommen hit!

Jag heter Jessica Winberg och är personlig tränare, verksam på Lidingö. Utöver min pt-utbildning har jag även en idrottslärarutbildning ifrån GIH i Stockholm.

Det här är en plattform främst för mina klienter, men även andra intresserade. Här kan du följa hälsa och träning utifrån min synvinkel, men också utifrån ämnen som kommit upp under pass.

Min syn på hälsa kommer ur ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv. Träning skall vara lättilgängligt, tidseffektivt och roligt. Hälsa kräver reflektion och ett aktivt ställningstagande.

Vill du komma i kontakt med mig, fråga något eller ha hjälp med din träning, så skicka iväg ett mail aktivtvalmaende@gmail.com

söndag 7 februari 2010

Den viktiga sömnen

Återhämtning är en mycket viktig parameter i hur dina träningsresultat blir och dessutom hur du mår i övrigt. Känner du att det inte händer något i din träning eller att du liksom tappat sugen. Då kan du behöva en bättre återhämtning. För att kroppen skall kunna repareras och bygga upp cellerna igen krävs förutom rätt näring även vila och sömn. Hur många timmar per natt du sover är individuellt. Endel klarar sig på sex timmar, medan andra kan behöva upp till tio.
Sömnen tros vara en anabol process dvs en uppbyggnadsfas, medan träningen är katabol (nedbrytande). Kortisol och adrenalin som stressar kroppen sänks och tillväxthormon ökar. Lagringen av glukos förhindras och väl inne i sömnen ökar immunförsvaret. Även hjärnan rensas för att kunna vara fräsch till nästa dag. Sover du för lite får du sämre reaktionsförmåga, försämrad blodsocker och fettreglering. Detta för att kroppen går ner på lågvarv och försöker vila i vaket tillstånd. Ämnesomsättningen kan höjas och hormonbalanser rubbas, på lång sikt kan även risken för hjärt-kärlsjukdomar öka. Tillfällig sömnbrist är ingen fara för kroppen, det går enkelt att ta igen. Däremot ger långvarig sömnbrist påtaglig påverkan på kroppen och även din återhämtning efter träning.
Kroppen är inställd på att sova när det är mörkt och mörker triggar också melatonin, ett trötthetshormon. Så här under den mörkare delen av året kan man behöva mer sömn än annars och kroppen kan upplevas som segare. Jag hade en tanke att risken för sämre återhämtning ökar i och med detta, att kroppen har bättre förutsättningar att ta hand om träningen med fler timmar ljus. Det finns studier som visar att man i snitt väger mer i november än i juli. Huruvida försökspersonerna utförde exakt samma typ av träning och kostintag året runt framgår inte. Annars är det lätt att tänka att det är lättare att träna under de ljusa halvåret, är det dessutom varmare i luften är det enklare ätt äta ”lättare” mat. Men går kroppen ner på sparlåga så gör den heller inte av med lika mycket energi.
Att slarva med sömnen påverkar inte bara dina träningsresultat utan även din förmåga att hantera stress, att tänka klart, att fatta beslut mm. Träning sägs ju ge positiv effekt på sömnen. Detta förutsätter att du inte tränar närmare än tre timmar innan sänggående, detta för att träning ger ett adrenalinpåslag som i sig ger sämre sömn. Tränande individer har i regel också mer rutiner och regelbundenhet i sin tillvaro, detta påverkar också sömnen i positiv riktning.
Nästa gång du slarvar med sömnen, tänk då på vem du slarvar för?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar